5 Декември - Света Сава (Савинден) На този ден празнуват всички с името

...
5 Декември - Света Сава (Савинден) На този ден празнуват всички с името
Коментари Харесай

На 5 декември имен ден имат Елисавета, Сава, Савина

5 Декември - Света Сава (Савинден) На този ден честват всички с името (имената) Елисавета, Сава, Савина, Съби, Събка, Съботин, Съботина, Славка, Славомир, Славчо, Сафка.

Започвала да пресява брашно със решето, обърнато наобратно, а най-старата жена й казвала " Обърни, чадо, ситото, че да ти се обърне корема ". 

Обреди и Традиции

В българските показа, Сава е жена - светица, сестра на Варвара и Никола, настойничка на чумата, въпреки че в обособени региони на страната празнуват празника като на светец - мъж, настойник на вълците (вълчи пастир). Познат е също израза: " Варвара заварява заболяванията, а Сава ги разсява ".

В някои региони се чества за сечено и порязано, по тази причина се заобикаля да се сече и реже. Жените не пипат остри предмети (ножици, ножове, игли), с цел да не им причинят зло Варвара и Сава. В избрани региони честват Савинден и в чест на мъртвите. Жените подготвят варено жито и го раздават на гробището за помен.

В този ден яловите булки стават още в мрачно и пресяват брашно през ново решето, обърнато наобратно. А най-старата жена в дома подрежда: " Обърни, чадо, ситото, че да ти се обърне корема. " и имат вяра, че откакто раздаде омесения и опечен ритуален самун на кръстопът, до годината рожба ще добие.

В избрани региони честват Савинден и в чест на мъртвите. Жените подготвят варено жито и го раздават на гробището за помен.

" Сава " от старогръцки е „ събота " (предвиждащ).

На този ден имен ден честват: Елисавета, Сава, Савина, Съби, Събка, Съботин, Съботина, Славка, Славомир, Славчо, Сафка, Владислава, Владислава, Славка, Славчо, Съби, Десислава, Десислав.

6 Декември - Никулден На този ден честват всички с името (имената) Никола, Николай, Николина, Николета, Ненка, Нина, Нино, Кольо.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР